kémény típusok

Kémény típusok – 6 különböző típusú kémény, ami népszerű 2023-ban

Ha házat épít vagy akár átalakítja otthonát, a kívánt kémény típusának kiválasztása nagy dolog. Nemcsak olyasmit választ, ami fűteni fogja a házat, hanem olyasmit is szeretne, ami szépen néz ki.

Szeretné, ha fém futna fel a háza oldalán? Vagy szeretné, ha a kémény burkolata illeszkedne a ház burkolatához? Vagy talán jobban kedveli a kontrasztot, amelyet a tipikus vörös tégla ad.

Bármi is legyen a helyzet, eláruljuk, mit kell tudnia a különböző kéménytípusokról.

Tippünk: Ha megbízható kivitelezőt keres kéménye telepítéséhez, vagy átépítéséhez, a Vonnák Bau Kft jó választás lehet. A cég weboldala a kemenygeneral.hu címen érhető el.

A kémények ugyanúgy működnek

Minden kémény alapvetően ugyanúgy működik. Mindegyik a kéményeffektus elve alapján működik.

Ez annyit jelent, hogy a háza egy levegőmozgató rendszer. A hűvösebb levegő nehezebb, mint a melegebb levegő. Így a hideg levegő beáramlik, és a meleg levegőt felfelé és kifelé nyomja a házból.

Ha van kéménye, a meleg levegő a kéményen keresztül távozik.

De a kémények nem csak a forró levegőt nyomják ki. Füstöt, hamut és veszélyes melléktermékként keletkező gázokat bocsátanak ki. Minden kandallónak szüksége van egy kéményre, hogy mindezeket hatékonyan el tudja távolítani.

Négy kulcsfontosságú tényező befolyásolja, hogy a kéményben mennyire hatékony a kéményhatás. A kémény magassága, a légnyomás, a kémény, valamint az akadály- vagy sérülésmentesség. Ezek bármelyikével kapcsolatos problémák a kéménye meghibásodását okozzák.

Ezért fontos, hogy kéményét – függetlenül attól, hogy milyen típusú kéménye van – rendszeresen karbantartassa és tisztíttassa tanúsítvánnyal rendelkező kéményszakértővel.

Falazott kémények

Ha kéményekre gondol, fogadok, hogy a falazott kéményekre gondol. Én tudom, hogy így gondolok. Ezek a tipikusan téglából, cementből, habarcsból, tömbökből vagy kőből épített kémények.

Az összes hő és füst a kéményen keresztül jut felfelé, és a légkörbe távozik. Ahogy a hő felfelé száll, nem ritka, hogy a téglák elnyelik a hőt, és segítenek kisugározni a többi helyiségbe, hogy melegen tartsák azokat.

A falazott kémények igazán tartósak, és ugyanolyan hosszú ideig tarthatnak, mint a háza, ha gondoskodik arról, hogy megadják neki a szeretetet és figyelmet, amit megérdemel. Valójában sok régi házban már csak a kémények maradnak meg.

De mindez nem mehet el szó nélkül amellett, hogy a falazott kémények is könnyen tönkremehetnek. Megfelelő gondoskodás és rendszeres ellenőrzés nélkül akár egy apró repedés is elkerülheti a figyelmét a kémény koronáján. Ez a repedés hozzájárulhat a szivárgásokhoz és további repedésekhez, amelyek végül felgyorsítják a falazat és a kémény romlását.

Fém kémények

Ezeket gyakran látjuk. Ezek lehetnek dupla vagy tripla falúak, és gyakran különböző típusú burkolatokba vannak foglalva, mivel nem ezek a legesztétikusabb kémények. A mostanában népszerű kondenzációs kazán kémény is ebbe a típusba tartozik.

Általában falazatba, egy oldalsó keretbe, vagy akár egy teljesen fából készült szerkezetbe foglalják őket, hogy segítsék az esztétikát.

A duplafalú kéményeknél a falak között szigetelés található. A háromfalú kéményeknél azonban a rétegek között levegő van, amely szigetelést biztosít és elvezeti a hőt.

Az általunk telepített fémkémények legtöbbször csupasz rozsdamentes acélból készülnek, hogy a kéménynek ipari megjelenést kölcsönözzenek.

Emellett a fémkémények 15 és 30 fokos szögekre vannak korlátozva, így nem olyan rugalmasak, mint amilyenre szüksége lehet.

És az Ön által használt tüzelőanyagtól függően korlátozva lehet a fém típusára.

Előre gyártott vagy üzemkész szerelt kémények

Sok újabb ház, amellyel dolgozunk, előre gyártott vagy gyárilag épített szerelt kémény segítségével vezeti el az égéstermékeket. Ezeknek a házához illeszkedő burkolatuk van.

A gyárilag gyártott kémények pontosan azok, aminek hangzanak. Gyárakban gyártják és építik őket, mielőtt házához szállítják őket. A kandalló egy fémlemezből gyártott tűztér.

Ezekben az a jó, hogy Ön választhatja ki, hogy milyen fémet szeretne használni a kéményéhez és a kandallójához.

A gyárilag gyártott kandallók azonban nem illeszkednek mindenféle kéményhez. Ezért meg kell győződnie arról, hogy a gyárilag épített kandalló megfelel-e a kéményének. Ennek jó módja, ha a kéményt és a kandallót készletben vásárolja meg.

Sajnos a gyárilag épített kémények nem olyan tartósak, mint egyes más típusok, és valószínűleg még rendszeres karbantartás mellett sem tartanak ki egy teljes életen át. Az alkatrészek előbb-utóbb korrodálódni és rozsdásodni fognak.

Hogy a dolgokat még egy kicsit bonyolítsuk, a gyárilag épített kéményeknek négy típusa közül választhat, mint például a léghűtéses, a duplafalú, a légszigetelt és a kombinált kémények.

Kandallóbetét kémények

A kandallóbetétes kémények olyan kályhák, amelyeket egy nyílásba, általában egy falazott kandalló belsejébe helyeznek be. Tökéletesen illeszkednek a nyílásba, így nem szivárog ki a hő az oldalán.

A betét a kémény tetejéhez csatlakozik, általában egy fém béléssel. Mi rozsdamentes acél bélést ajánlunk, így sokkal tovább bírja, mint az alumínium bélések. Ráadásul a rozsdamentes acél bélésekre általában élethosszig tartó garancia jár.

A legtöbbször, amikor új kandallóbetétes kéményt szerelünk be, a betétet egy már meglévő falazott kandallóba helyezzük, és csak a kéményhez csatlakoztatjuk, hogy segítsük a kinti áramlást.

Ha Önnek nyitott kandallója van, akkor ez egy jó lehetőség lehet az Ön számára, ha zárt megjelenést szeretne a kandallójának.

Szabadon álló kályhakémények

A szabadon álló kályhakémények elég sokoldalúak, így akár falazott kéményt, akár előregyártott kéményt is használhat. Ahogy a név is sugallja, ezek szabadon álló kályhák, amelyeket egyedi építésű kéménybe telepítenek vagy illesztenek be.

Fatüzelésű kályha kéményei

A fatüzelésű kályhák érdekesek számomra. Sok ilyet eltávolítunk, de sokat is telepítünk. A fatüzelésű kályhák régen nagyon népszerűek voltak, és most újra divatba jönnek, mivel az emberek a gázról a fára váltanak.

Sokszor ezek is szabadon állóak, de ezt azért kellett elkülönítenem a szabadon álló kályhától, mert a fatüzelésű kályhák kéményei nem tudnak a tetőn keresztül szellőzni. A falon keresztül kell kanyarodniuk.

A cikk forrása: https://patriotchimney.net/different-types-of-chimneys/